Elförbrukningen på väg mot nya rekord

Vi använder betydligt mer el än vanligt i det kalla vädret.

I dag startades reaktorn Ringhals 1. Vinterns tidiga intåg i år har återspeglats i elanvändningen som under de senaste fyra veckorna varit ovanligt hög och ökat med 2,6 miljarder kilowattimmar.

Under förra veckan uppgick elanvändningen i Norden till 9,3 miljarder kilowattimmar. Det är den näst högsta elanvändningen för en enskild vecka i Norden under november-december. Rekordet slogs i vecka 51 i fjol, enligt Svensk Energi. Då användes 9,5 miljarder kilowattimmar i de nordiska länderna. Men med tanke på vädret kommer förmodligen det rekordet att slås redan den här veckan.

Vid lunchtid togs även Ringhals 1 i drift. Full effekt är beräknad till tisdagen den 7 december.

Reaktor 3 vid kärnkraftverket i Oskarshamn kunde sent i går kväll kopplas upp mot kraftnätet efter att ha varit avstängd i tre månader.

– Vi räknar med att det ska ta tre dygn innan vi är uppe i den effekt som vi räknar med att köra under vintern, 1 100 Megawatt, säger OKG:s informationschef Anders Österberg.

Den höga elanvändningen är förstås en av anledningarna till de ökade elpriserna, liksom låga nivåer i vattenmagasinen, osäkerhet kring kärnkraften och i viss mån ökade kolpriser.

Arkiv