Information inför ev. leverantörsbyte

Vi får en del samtal av våra kunder som har blivit kontaktade av elhandelsföretag (eller deras representanter) som har visat sig vara otydliga i sin marknadsföring. Några använder sig av telefonförsäljning, en del av dörrknackning. I bland utger de sig för att vara lokalt förankrade, och vanligtvis förespeglas stora besparingar.

Ett vanligt förekommande förfaringssätt är att kunden ombeds skriva på en fullmakt, sedan sköter de personens inköp av energi. Tar reda på de uppgifter som behövs, säger upp hos befintlig elhandlare och genomför ett leverantörsbyte.

Vi vill här råda er till försiktighet. En fullmakt ger den nya leverantören rätt att ta över elleveransen. Ni kan meddela oss som en förebyggande åtgärd att vi inte får lämna ut några uppgifter om er. 

Nedan finner ni tips, tankar och förslag på lämpliga åtgärder innan du bestämmer dig för att byta elleverantör.

* Se till att ni jämför samma produkter, fast pris, rörligt pris, börspris eller förvaltning. Ett fast pris kan i bland verka dyrare om det jämförs med en månad när börspriset var lågt. Ett rörligt pris kan man aldrig veta vad det blir i framtiden och det är ju för tiden framåt ni förväntas ingå avtal.

* Ta för vana att alltid kontakta ett elhandelsbolag som funnits länge i Sverige och be om en jämförelse med det erbjudande ni fått. Sedan så tror vi att det är bättre att gå direkt till det elbolag man själv valt för att få aktuella priser, utan mellanhand.

* Kolla upp avtalets uppsägningstid. Vanligt är 30 dagar. En del har längre.

* Tillkommer det årsavgift eller månadsavgift?

* Skulle du råkat tacka ja till något som du nu ångrar? Se om din ångerrätt fortfarande gäller. Den bör ha nämnts i avtalets ingående via telefon och/eller i bekräftelsen. Vid telefonförsäljning så har du 14 dagar på dig att ångra dig enl distans- och hemförsäljningslagen.

* Om något verkar nästan för bra för att vara sant, då är det oftast för bra för att vara sant.

Vi hoppas att vi med denna information har rätat ut några frågetecken, annars är du välkommen att kontakta oss.  

Tfn: 0416-274 10, 273 27, 271 19 eller elhandel@remove-this.sjobo.remove-this.se

Arkiv